Zoek

Yoga + fitness = fit for life

Wanneer we het over gezondheid en welzijn hebben, denken we vaak als eerste (en als enige) aan ons fysieke lichaam. “Ik wil slanker of gespierder worden.” Voeding en sport zijn een mooi vertrekpunt, maar wist je dat yoga een goede aanvulling is op jouw sportroutine en je helpt om jouw gezondheidsdoelen sneller te behalen en vooral langer te behouden? In deze blog leggen we uit hoe het zit.

Je bent méér dan een fysiek lichaam

Volgens de eeuwenoude yogafilosofie hebben we als mens niet uit één maar uit VIJF verschillende lichamen, ook wel kosha’s (lagen) genoemd (zie afbeelding).

Eén van die lagen is ons fysieke lichaam. Dit is de laag die we kunnen zien en voelen, onze armen, benen, romp, hoofd maar ook onze spieren, botten en ingewanden. Het is de laag waar we ons het meest bewust van zijn en waar we vaak als eerste op focussen als we gezonder willen worden. Het volgen van een leefstijl die past bij jou, zal zich uiten in een goed verzorgde fysieke laag. Een disbalans in deze of andere lagen, is daarentegen ook zichtbaar op het fysieke niveau. Zo heeft een periode van (langdurige) stress of somberheid vaak zijn weerslag op hoe je eruitziet.

Maar er zijn dus meer lichamen… Zo is het energetisch lichaam gerelateerd aan de adem. Hoe wonderlijk is het dat we ALTIJD ademen? Of we er nu bewust mee bezig zijn of niet. Tijdens beweging versnelt onze ademhaling zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. Als onze ademhaling lange tijd onregelmatig of inefficiënt is, bv. t.g.v. stress, kan dat tot allerlei klachten leiden. Het mooie is echter ook dat bewust ademen, zoals we in een yogales doen, direct impact heeft op onze energetische laag (en daarmee ook op de andere lagen, maar daarover hieronder meer).

 

Het mentale lichaam heeft betrekking op je mind. Denk aan automatische gedachte- en emotiepatronen, zoals 7x dag je Instagram checken zonder nadenken, een hele zak chips opeten zonder dat je het doorhebt, jezelf afstraffen in gedachten als je een foutje maakt, je laten weerhouden om je droomleven te leiden door gewoontepatronen van angst en onzekerheid.

Het intellectuele lichaam staat voor intuïtie, wijsheid en intellect. En intellect is iets anders dan kennis uit boeken. Deze laag staat voor de innerlijke wijsheid die elke persoon diep vanbinnen in zich draagt.

Het gelukzaligheidslichaam is het spirituele lichaam. Het is de meest pure vorm van bewustzijn, je authentieke pure zelf. Dit lichaam ervaar je tijdens intense geluksmomentjes, spontaan of na een lange meditatie. Er bestaat dan geen tijd, je bevindt je in de flow en je voelt je één met alles. Over het algemeen leven kinderen meer vanuit deze laag dan volwassenen, al kan je hier door regelmatige yogabeoefening en heling weer bewuster van worden.

Alle vijf deze lichamen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar continu. Als je je bv. gestresst voelt door een deadline of een akkefietje met een familielid, treden er zowel lichamelijke als emotionele reacties op. Je ademt sneller en oppervlakkiger, je hartslag gaat omhoog en je spieren worden gespannen. Daardoor is de kans klein dat je nog naar je innerlijke wijsheid zal luisteren, laat staan gelukzaligheid ervaart.

 

Yoga werkt in op al jouw kosha’s

In tegenstelling tot reguliere sporten, waar de focus hoofdzakelijk op het fysieke lichaam ligt, richten meditatie en yoga zich op alle vijf de kosha’s. Doordat je tijdens een yogales je spieren afwisselend aan- en ontspant en je daarbij bewust gebruikt maakt van je ademhaling, word je niet alleen fysiek soepeler, maar breng je al jouw kosha’s in balans. Je onderzoekt niet alleen wat er op lichamelijk niveau gebeurt, maar ook wat je tegenkomt op mentaal en emotioneel vlak. Door een regelmatige yogabeoefening, leer je al deze verschillende lagen in jouw lichaam beter kennen. Dat is één van de redenen waarom jij je na een yogales niet alleen fysiek, maar vaak ook mentaal zo chill voelt.

Yoga is dus een holistische manier van bewegen. Je vergroot je bewustzijn op verschillende lagen, waardoor je beter leert voelen wat jouw lijf nodig heeft, je houding en stemming verbeteren, je efficiënter kan trainen en je je over het algemeen lekkerder in je vel voelt.

Om jouw gezondheidsdoelen te bereiken en te behouden, is aandacht voor alle vijf de lagen essentieel. Want als jij energetisch en mentaal in balans bent, zal dat ook positieve effecten hebben op jouw fysieke laag en andersom. Daarom bieden we binnen il cuore verschillende yogalessen aan!

Good to know: Je hoeft niet lenig te zijn voor yoga! Onze yogalessen zijn toegankelijk voor iedereen, of je nu man, vrouw, jong of oud bent, regelmatig aan fitness doet of juist niet.

Yoga @ il Cuore

Ben je nieuwsgierig geworden en voel je dat het voor jou tijd is om aan de slag te gaan met ál je kosha’s, zodat jij je 100% happy met en in jouw lichaam voelt én blijft voelen? We verwelkomen je graag in één van onze yogalessen.

Namasté :)

 

 

Vraag hier je gratis yoga proefweek aan

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op!

Ja, ik wil een gratis yoga proefweek